Αυτή η εβδομάδα ήταν μια γιορτή ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, καθώς, από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου, τα σχολεία σε όλη τη Λήμνο έμαθαν για την εξαιρετική θαλάσσια βιοποικιλότητα του νησιού. Με τη συμμετοχή 1.000+ μαθητών, η πρωτοβουλία αυτή προσέφερε μια εξαιρετική ευκαιρία στα νεαρά μυαλά να εντρυφήσουν στα μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Λήμνου, καλλιεργώντας παράλληλα μια βαθύτερη εκτίμηση για τη διατήρησή τους.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, σχολεία σε όλο το νησί φιλοξένησαν δραστηριότητες που συνδύαζαν τη διαδραστική μάθηση με την περιβαλλοντική φροντίδα:
Ημέρα 1 (18 Νοεμβρίου): Επισκέψεις στο Γυμνάσιο Μύρινας, στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, στο Γυμνάσιο Μούδρου, στο ΕΠΑΛ Μούδρου και στο Γενικό Λύκειο Μούδρου.
Ημέρα 2 (19 Νοεμβρίου): επίσκεψη στο σχολείο του Μούδρου: Συνεδρίες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, στο ΕΠΑΛ Μύρινας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας.
Ημέρα 3 (21 Νοεμβρίου): Συνεδρίαση στο σχολείο του Μύριου: Επαφές με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοντιά και το 3ο Νηπιαγωγείο Μύρινας.
4η ημέρα (22 Νοεμβρίου): Συναντήσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης: Δραστηριότητες στο Δημοτικό Σχολείο Κασπάκας, που ολοκληρώνονται με μια εκ νέου επίσκεψη στο Γυμνάσιο Μύρινας.
Το πρόγραμμα ανέδειξε την παγκόσμια σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας δίνοντας έμφαση στα μοναδικά οικοσυστήματα της Λήμνου. Οι μαθητές διερεύνησαν μια σειρά θεμάτων, από τη θαλάσσια προστασία μέχρι ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των βιώσιμων πρακτικών.
Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι νέοι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν κριτικά για περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναπτύξουν ιδέες για τη διατήρηση των φυσικών θησαυρών του νησιού τους. Οι δραστηριότητες αυτές όχι μόνο εμπλούτισαν την κατανόησή τους αλλά και τους ενέπνευσαν να γίνουν υποστηρικτές ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Η επιτυχία αυτού του προγράμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ενθουσιώδη υποστήριξη των διευθυντών των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Η δέσμευσή τους να ενσωματώσουν αυτές τις δραστηριότητες στα προγράμματά τους ήταν ζωτικής σημασίας για τον αντίκτυπο του προγράμματος.
Αυτή η εβδομάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατέστη δυνατή χάρη στο συντονισμό και την υποστήριξη της Web2Learn, η οποίο διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην οργάνωση των επισκέψεων στα σχολεία και στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων ιδρυμάτων.
Η Λήμνος Marine Conservation και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ευχαριστούν θερμά όλα τα συμμετέχοντα σχολεία για την πολύτιμη συνεργασία τους. Μαζί, διαμορφώνουμε ένα μέλλον όπου η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η βιώσιμη ανάπτυξη θα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ας συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι της γνώσης και της ευαισθητοποίησης, διασφαλίζοντας ότι η Λήμνος θα παραμείνει φάρος φυσικής ομορφιάς και προστασίας για τις επόμενες γενιές!
Πρόσθετες εκδηλώσεις:
-Εργαστήριο απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, Σάββατο 23/11, 6μμ, Τοποθεσία: πολυχώρος Αποθήκη, Μύρινα. Η πρόσκληση: https://lemnosmarineconservation.org/proklisi-se-ekpaideutikous/
-Πρόσκληση σε ανοικτή συζήτηση, Δευτέρα 25/11, 6μμ, Τοποθεσία: πολυχώρος Αποθήκη, Μύρινα. Ανακοίνωση: https://lemnosmarineconservation.org/anoixti-sizitisi/